Printer not showing in Devices - Fixup to 1.3.0-RC-5


  • Testers

    I am having issue with Fixup to 1.3.0-RC-5
    fog log shows printer has been installed and if you print something it is there but if you look in Devices and printers the printer is not in there. Don’t know if this is a bug or not
    And i have rebooted many times…

    thanks

    0_1470164474029_Untitled.png

    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PrinterManager--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 1:54 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 1:54 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 1:54 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 1:54 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 1:54 PM PrinterManager Getting installed printers
     8/2/2016 1:54 PM PrinterManager Adding printers
     8/2/2016 1:54 PM PrinterManager es-85-hp400 already exists
    ------------------------------------------------------------------------------

  • Testers

    All is good to go now…


  • Moderator

    Raymond had the same issue I had, I remoted in via join.me and did the same troubleshooting steps that Joe instructed me to do. It gave a driver error. We swapped out the driver for another and it worked. We did some tests with removing the printer via fog and re-adding it, both were successful…

    Unlike my work, Raymond has copied all drivers he needs to the local c:\ drive, in a hidden folder. This appears to be working, but there was simply an issue with one of the specified drivers. It could have been something as simple as a typo, or an incompatible driver, or bad arch or something, not sure. At work, we are successfully using a anonymous read share to distribute drivers now and it’s working, and this problematic printer Raymond has is now also working.

    using the printer manager helper is the first way to troubleshoot a printer deployment issue. It’s got a 2nd tab at the top for adding a printer. Just plug in the settings you have for the fog printer, and hit add. It’ll either work or throw an error which will guide you to a solution.

    Here is the link to the printer manager helper, you will want to use the version corresponding to the fog client version you’re using:
    https://github.com/FOGProject/fog-client/releases


  • Testers

    @Wayne-Workman
    @Joe-Schmitt

    Funny thing is it works fine on most all computer just not on a couple.
    And i even change the driver and still can not get it to work even after deleting computer from fog and image and add printer back to it

    here is the log file
    0_1470414434028_fog.log


  • Moderator

    @Joe-Schmitt said in Printer not showing in Devices - Fixup to 1.3.0-RC-5:

    Are these all TCP/IP printers?

    Yes, they are.

    With Joe’s guidance, I used the printer manager helper to invaluably troubleshoot the printer issue, by using it to add the printer to the computer. It gave a message saying the right driver couldn’t be found.

    I then setup an anonymous read share on the server, stuck the drivers in it, pointed the fog printer to the exact .inf file, and it worked.

    I feel the printer manager helper should be added to the downloads list in the fog UI as a utility.


  • Senior Developer

    Are these all TCP/IP printers?


  • Moderator

    @Joe-Schmitt

    Further, the exact same two printers that are not appearing on the computer in that log, they are appearing on my desktop computer and I can print to them just fine. So it’s not an incorrect printer configuration.
    Here’s the log from my computer.
    0_1470403004330_fog.log


  • Moderator

    I’m on 1.3.0 RC-6 with client 0.11.4 and having the exact same issue described here.

    The log says printers are already configured, but two of them (AV Room and Teacher’s lounge) are not appearing on this particular computer. The other printer that is configured for this computer appears fine and works.

    Here’s a log.
    0_1470402284852_fog.log

    I’m going to go do more investigating.


  • Testers

    @Joe-Schmitt But it is the same as it always has been

    I am looking in the reg to see if something in there may be the issue


  • Senior Developer

    That means the printer configuration is bad.


  • Testers

    @Wayne-Workman
    @Joe-Schmitt

    Ok so i disabled the printer
    deleted all printer ip port
    rebooted
    added printer back in fog ui
    check fog log and see this

    EDIT: I am able to add the printer manually and it shows up fine

    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PrinterManager--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/3/2016 10:52 AM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/3/2016 10:52 AM Client-Info Client OS:      Windows
     8/3/2016 10:52 AM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/3/2016 10:52 AM Middleware::Response Success
     8/3/2016 10:52 AM PrinterManager Getting installed printers
     8/3/2016 10:52 AM PrinterManager Adding printers
     8/3/2016 10:52 AM Printer Adding: es-86-HP400
     8/3/2016 10:52 AM Printer --> IP = 10.24.11.86
     8/3/2016 10:52 AM Printer --> Port = IP_10.24.11.86
     8/3/2016 10:52 AM Printer --> File = C:\Printers\hp400\hpcm401c.inf
     8/3/2016 10:52 AM Printer --> Config =
     8/3/2016 10:52 AM Printer --> Model = HP LaserJet 400 M401 PCL 6
     8/3/2016 10:52 AM PrinterManager PrintUI has not finished in a timely fashion, abandoning process
     8/3/2016 10:52 AM PrinterManager Restarting spooler
    ------------------------------------------------------------------------------
    

    then this

    
    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PrinterManager--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/3/2016 10:54 AM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/3/2016 10:54 AM Client-Info Client OS:      Windows
     8/3/2016 10:54 AM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/3/2016 10:54 AM Middleware::Response Success
     8/3/2016 10:54 AM PrinterManager Getting installed printers
     8/3/2016 10:54 AM PrinterManager Adding printers
     8/3/2016 10:54 AM PrinterManager es-86-HP400 has already been configured
    ------------------------------------------------------------------------------
    

  • Testers

    @Joe-Schmitt
    I am unable to print to it is say you must first install a printer


  • Senior Developer

    Its odd that you can print to it but its not showing. Try looking into this issue elsewhere. A quick Google on my part showed this wasn’t FOG specific. People have issues where it won’t show in the device list but can still be printed to.


  • Moderator

    @Raymond-Bell Check if the port already exists locally, it’d be the IP or some WDS stuff. If it already exists, try deleting it.


  • Testers

    Any suggestions?


  • Testers


  • Moderator

    @Raymond-Bell Can you give us a screenshot of this host’s printer settings (in the fog web ui), and give us a screenshot of this particular printer’s settings (in the fog web ui) please?


  • Testers

    Same issue fog.log says printer already exists but it does not show in Devices and Printers or when you go to print something

    0_1470229343783_Untitled.png


  • Testers

    So i disabled the printer and let it sit
    Then enable the printer and this is what fog log says

    FYI this is another computer doing same thing

    Going to try to disable reboot then enable and reboot and see
    But it will be a few min before i can get to it

    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PrinterManager--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:41 PM Middleware::Response No Printers
     8/2/2016 2:41 PM PrinterManager Getting installed printers
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PowerManagement-------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:41 PM Middleware::Response Module is disabled on the host
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------UserTracker---------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:41 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:41 PM Middleware::Response Success
    ------------------------------------------------------------------------------
    
     8/2/2016 2:41 PM Middleware::Communication URL: http://10.24.28.18/fog/management/index.php?sub=requestClientInfo&conf
    igure&newService&json
     8/2/2016 2:41 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:41 PM Service Sleeping for 147 seconds
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Communication URL: http://10.24.28.18/fog/management/index.php?sub=requestClientInfo&mac=
    00:19:B9:2C:FA:1D||00:00:00:00:00:00:00:E0&newService&json
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Communication URL: http://10.24.28.18/fog/service/getversion.php?clientver&newService&jso
    n
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Communication URL: http://10.24.28.18/fog/service/getversion.php?newService&json
    
     8/2/2016 2:43 PM Service Creating user agent cache
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Module is disabled globally on the FOG server
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Module is disabled globally on the FOG server
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    ---------------------------------ClientUpdater--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------TaskReboot----------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------HostnameChanger-------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:43 PM HostnameChanger Checking Hostname
     8/2/2016 2:43 PM HostnameChanger Hostname is correct
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    ---------------------------------SnapinClient---------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response No snapins
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PrinterManager--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:43 PM PrinterManager Getting installed printers
     8/2/2016 2:43 PM PrinterManager Adding printers
     8/2/2016 2:43 PM PrinterManager es-86-HP400 has already been configured
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PowerManagement-------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:43 PM PowerManagement Calculating tasks to unschedule
     8/2/2016 2:43 PM PowerManagement Calculating tasks to schedule
    ------------------------------------------------------------------------------
    
    
    ------------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------UserTracker---------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client Version: 0.11.4
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Client OS:      Windows
     8/2/2016 2:43 PM Client-Info Server Version: 1.3.0-RC-5
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
    ------------------------------------------------------------------------------
    
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Communication URL: http://10.24.28.18/fog/management/index.php?sub=requestClientInfo&conf
    igure&newService&json
     8/2/2016 2:43 PM Middleware::Response Success
     8/2/2016 2:43 PM Service Sleeping for 109 seconds
    
    

  • Testers

    @Joe-Schmitt said in Printer not showing in Devices - Fixup to 1.3.0-RC-5:

    Have you tried unassigning the printers, letting fog client remove them, and then reassigning them?

    yes i have


Log in to reply
 

Looks like your connection to FOG Project was lost, please wait while we try to reconnect.