FOG service on 0.10.6 not restarting after reboot


  • Senior Developer

    While that is a band aid, it should work until I can narrow down the root cause. Just use the msi’s switches in silent mode in your setup complete file (and then start it or restart the machine).


  • Testers

    @jbob A re-install of the service appears to work. Should the service not be installed in the image for windows 10 and just be added as part of a firstlogon/sysprep type script?



  • I’ve actually been noticing that the fog client isn’t starting for me in Win10. I didn’t think anything of it, because manually starting the service works… I’ll have to look into that.


  • Testers

    @Jbob You’d think I would have tried that since I suggested it to this guy, but I have not tried that because I am dumb.


  • Senior Developer

    Does the issue present itself when you re-install the client on the machine (be sure to reset encryption data when doing so) with this update?


  • Testers

    @Arrowhead-IT What’s interesting is that on delayed start the Fog service may not start, but the fog user service and the fog tray pop up no problem.
    With delayed start there is nothing in the event viewer concerning the fogservice, it simply never started.


  • Testers

    @Arrowhead-IT @jbob Scratch that, delayed start didn’t do the trick and I have discovered this issue happens on all windows 10 x64 1511 computers. Why oh why did I not just use LTSB to begin with?


  • Testers

    @Arrowhead-IT The recovery options didn’t seem to do anything. Setting to delayed start seems to do the trick.


  • Testers

    @Jbob @tmerrick
    I found something in the event viewer
    Event 7009 A timeout was reached (30000 milliseconds) while waiting for the FOGService service to connect.
    followed by
    Event 7000 The FOGService service failed to start due to the following error: The service did not respond to the start or control request in a timely fashion.

    In the services console their are options for automatic recovery that we can try. I hadn’t noticed these before, perhaps they’re new? Either way I’m giving a 3 time minute delay a try.
    0_1463526438059_Capture.PNG


  • Testers

    The more I’m looking into to whether or not this is happening, the more I am seeing it happen on any computer with the latest updates and on the windows 10 1511 upgrade.

    There was another program I have called papervision that stopped working on the latest version too. It worked perfectly fine before, but suddenly it can’t communicate with web browsers. Just giving another example of windows 10 updates breaking programs that were working before. At least they give the option to defer upgrades via group policy.

    Perhaps setting the fog service to delayed start is not to bad of a workaround?


  • Testers

    @tmerrick Where did you get the windows 10 installation disk from? I’m assuming the windows volume licensing service center?
    If you don’t use the LTSB version, then the 1511 update is included in the install in all it’s default app resetting glory.



  • Mine definitely fails during the imaging process. The delayed start seems to make it work, but this is not a fix.

    The image is definitely up to date and may have the dreaded 1511 upgrade installed. I have not been able to tell if it does or not. It is not showing up under windows updates.


  • Testers

    On the fresh install of windows 10 32 bit LTSB it works perfectly fine.

    The other computer is a CB image, is it possible that this is a problem from a recent windows 10 update?


  • Testers

    @Arrowhead-IT said in FOG service on 0.10.6 not restarting after reboot:

    I have one optiplex 790. So I’ll do some checking on that computer to see if perhaps this is happening and I missed something.

    Well poo. Mine is doing the same thing…
    @Jbob

    I checked it and the fog service was stopped. Which it did mid-update from .9.12 to .10.5. I started it and then after a couple minutes it updated itself to .10.6. Gave it a reboot and the service did not start. Checking this one another computer I’m testing. An Intel Computer Stick that I did a fresh install of windows 10 32 bit enterprise. The fog client is already on it and joined it to the domain. Checking that to see if I can isolate the issue.


  • Testers

    @tmerrick
    @Tom-Elliott said in FOG service on 0.10.6 not restarting after reboot:

    @tmerrick Is it likely there’s an application causing a hangup on the startup of a dependency that FOG CLient is trying to use and cannot gain access to until far later?

    Did this occur before all the “custom software?”

    CAD software typically also includes licensing services. It is possible that one of them is causing trouble.
    I have one optiplex 790. So I’ll do some checking on that computer to see if perhaps this is happening and I missed something.



  • I installed it fresh on a client without all of the CAD programs and it worked. So it is not a 10 Enterprise problem.

    I then did a fresh install on the client - Deleting the FOG program folder and re-installing (and resetting the Encryption key). And this also has worked.

    I have updated the server copy and I am sysprepping right now. I will let you know the results in about an hour.


  • Senior Developer

    @tmerrick Is it likely there’s an application causing a hangup on the startup of a dependency that FOG CLient is trying to use and cannot gain access to until far later?

    Did this occur before all the “custom software?”



  • I already tried to uninstall/reinstall the service to no avail. It was a clean install of windows, but now is very customized with CAD and other programs. The physical boxes are Dell Optiplex 960-990 intel i5 computers where the image was also created.


  • Testers

    @tmerrick
    A few troubleshooting questions…

    • Have you tried a fresh install of the service. As in uninstalling from the Programs and Features control panel and then deleting the program files folder. Then installing a fresh fog client and installing it that way?

    • Is this a clean/fresh install of windows or a customized image that you are updating the fog client on?

    • Was the windows installer image/disk/dism/wim customized in some way?

    • If this is a customized image, what programs or at least types of programs have you added and do any of them have services that start at startup?

    • Can you login with an admin user and or standard user (local or domain) and add a .log file to the root of the C drive manually?

    • Is your image created from a VM or a physical machine?

    @jbob Some more data. I have many older machines running windows 10 x64 enterprise with the fog client working fine. Some with less only 2 GB of memory. I even have 32 bit windows 10 enterprise with the fog client working on a pentium 4 computer with 1 gb of ram. If it is a problem with the age of the machines, perhaps they have amd cpus? I did run into some weird problems with some of our programs not working when putting windows 10 on a AMD vision laptop. Nothing wrong with the fog client that I saw, it was a different program and we had to put it back to windows 7. So @tmerrick What are the specs of the troublesome machines?



  • X23 - yes the delayed start does seem to work in the few cases that I have tried so far. Also, this is Windows 10 Enterprise on older physical machines with only 4 GB memory.


Log in to reply
 

471
Online

6.1k
Users

13.5k
Topics

127.4k
Posts