• Recent
    • Unsolved
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search
    • Register
    • Login

    I don't see some hosts

    Scheduled Pinned Locked Moved Unsolved
    FOG Problems
    4
    30
    2.4k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • L
      LaurentB
      last edited by

      @Quazz ok but there is a way to look for the hosts who have this duplicate MAC ?

      In the menu “list all hosts” i don’t have the possibility search by MAC and in the menu “Host Listing Export” it don’t find any “00:09:0F:AA:00:01”.

      Q 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Q
        Quazz Moderator @LaurentB
        last edited by

        @laurentb Interesting, that means none of the clients with this software have been able to retrieve their security tokens from the server.

        We’ll likely have to wait on @Joe-Schmitt 's input on this as he is the main developer of the client.

        1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • S
          Sebastian Roth Moderator
          last edited by

          @LaurentB I think you should start by filtering those MACs. Go to FOG Configuration -> FOG Settings -> FOG Client - Host Register and set QUICKREG PENDING MAC FILTER to 00:09:0F. Now with that no clients should be able to register those MACs anymore. But we also need to see if there are entries with those MACs in the database and clear those:

          shell> mysql -u root -p
          Enter password: 
          ...
          mysql> use fog;
          Database changed
          
          mysql> SELECT hmID,hmHostID,hmMAC,hmPending FROM hostMAC WHERE hmMAC LIKE '%00:09:0F%';
          

          Post output here…

          PS: Turns out Joe is very busy at the moment so we’ll have to try and sort this one out.

          Web GUI issue? Please check apache error (debian/ubuntu: /var/log/apache2/error.log, centos/fedora/rhel: /var/log/httpd/error_log) and php-fpm log (/var/log/php*-fpm.log)

          Please support FOG if you like it: https://wiki.fogproject.org/wiki/index.php/Support_FOG

          1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • L
            LaurentB
            last edited by

            I made the change and the SQL, the result follows :

            root@srv-fog1-n0:~# mysql
            Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or \g.
            Your MySQL connection id is 6992132
            Server version: 5.7.22-0ubuntu18.04.1 (Ubuntu)
            
            Copyright (c) 2000, 2018, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.
            
            Oracle is a registered trademark of Oracle Corporation and/or its
            affiliates. Other names may be trademarks of their respective
            owners.
            
            Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement.
            
            mysql> use fog
            Reading table information for completion of table and column names
            You can turn off this feature to get a quicker startup with -A
            
            Database changed
            mysql> SELECT hmID,hmHostID,hmMAC,hmPending FROM hostMAC WHERE hmMAC LIKE '%00:09:0F%';
            +------+----------+-------------------+-----------+
            | hmID | hmHostID | hmMAC             | hmPending |
            +------+----------+-------------------+-----------+
            |   13 |        5 | 00:09:0f:fe:00:01 | 0         |
            | 1817 |        5 | 00:09:0f:aa:00:01 | 0         |
            +------+----------+-------------------+-----------+
            2 rows in set (0.00 sec)
            
            mysql>
            
            
            1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • L
              LaurentB
              last edited by

              @Quazz and @Sebastian-Roth have you an idea ?

              1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • L
                LaurentB
                last edited by

                are you there ? 😉

                Q 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • Q
                  Quazz Moderator @LaurentB
                  last edited by

                  @laurentb Sorry, I didn’t really know how to proceed on this, I don’t really use clients often myself.

                  The host with ID 5 has the offending MAC address, see if you can remove it from that one as a starting point.

                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • L
                    LaurentB
                    last edited by

                    @Quazz could you tell me how ? i’m not really good in mysql…

                    1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • S
                      Sebastian Roth Moderator
                      last edited by

                      @LaurentB I am real sorry. Have been very busy in the last days and could’t find the time to answer. To delete those entries form the hostMAC table follow this:

                      shell> mysql -u root -p
                      Enter password: 
                      ...
                      mysql> use fog;
                      Database changed
                      
                      mysql> DELETE FROM hostMAC WHERE hmMAC LIKE '%00:09:0F%';
                      

                      After that you might want to check if there is still a MAC entry for that host - hope there is:

                      mysql> SELECT hmID,hmHostID,hmMAC,hmPending,hmPrimary FROM hostMAC WHERE hmHostID = 5;
                      

                      Web GUI issue? Please check apache error (debian/ubuntu: /var/log/apache2/error.log, centos/fedora/rhel: /var/log/httpd/error_log) and php-fpm log (/var/log/php*-fpm.log)

                      Please support FOG if you like it: https://wiki.fogproject.org/wiki/index.php/Support_FOG

                      1 Reply Last reply Reply Quote 0
                      • L
                        LaurentB
                        last edited by

                        don’t worry @Sebastian-Roth you are already very nice to help me !!!

                        Here the result :

                        mysql> DELETE FROM hostMAC WHERE hmMAC LIKE '%00:09:0F%';
                        Query OK, 2 rows affected (0.00 sec)
                        
                        mysql> SELECT hmID,hmHostID,hmMAC,hmPending,hmPrimary FROM hostMAC WHERE hmHostID = 5;
                        +------+----------+-------------------+-----------+-----------+
                        | hmID | hmHostID | hmMAC             | hmPending | hmPrimary |
                        +------+----------+-------------------+-----------+-----------+
                        |   10 |        5 | 58:82:a8:92:b1:bf |           | 1         |
                        | 2413 |        5 | 18:60:24:48:df:c6 | 1         | 0         |
                        | 2414 |        5 | 88:b1:11:2a:50:9a | 1         | 0         |
                        | 2415 |        5 | 88:b1:11:2a:50:9d | 1         | 0         |
                        | 2416 |        5 | 88:b1:11:2a:50:99 | 1         | 0         |
                        | 2418 |        5 | ec:8e:b5:a4:5e:a3 | 1         | 0         |
                        | 2419 |        5 | 00:50:b6:78:8a:9a | 1         | 0         |
                        | 2420 |        5 | e4:b3:18:d0:7a:51 | 1         | 0         |
                        | 2421 |        5 | e6:b3:18:d0:7a:50 | 1         | 0         |
                        | 2422 |        5 | e4:b3:18:d0:7a:50 | 1         | 0         |
                        +------+----------+-------------------+-----------+-----------+
                        10 rows in set (0.00 sec)
                        
                        mysql> exit
                        
                        1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • S
                          Sebastian Roth Moderator
                          last edited by

                          @LaurentB I am really wondering about all those different MAC addresses for this host. Does it have that many ethernet/wireless interfaces?

                          Now that you have blacklisted the MACs and cleared the database what do you get from the fog-client logs?

                          Web GUI issue? Please check apache error (debian/ubuntu: /var/log/apache2/error.log, centos/fedora/rhel: /var/log/httpd/error_log) and php-fpm log (/var/log/php*-fpm.log)

                          Please support FOG if you like it: https://wiki.fogproject.org/wiki/index.php/Support_FOG

                          1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • L
                            LaurentB
                            last edited by

                            Hi !!! I’m back after 2 months … (including 1 of vacation after all) and I start working on Fog again…

                            Still have the same problem on various computer 😞

                            I’m sure the problem comes from Forticlient because I did the following test 2 times with the same result :

                            • FOG is allready in a computer with Forticlient BUT i don’t see it in my hosts
                            • I remove Forticlient
                            • i reboot the computer
                            • MAGIC, my computer appear in the pendings hosts… i try to deploy an application and it works perfectly…
                            • After a reboot i can still see the computer in my hosts
                            • i made a fresh install of Forticlient and made a reboot
                            • i see the client in my hosts BUT it was offline with the red sign “Connection time out”

                            And so I can not use snappins because the server no longer sees the client ! ;( ;( ;(

                            For desktops no problem but for laptops they all have the forticlient …

                            @Sebastian-Roth / @Quazz / @Wayne-Workman if you have any ideas it could help me ! 😄

                            Wayne WorkmanW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • Wayne WorkmanW
                              Wayne Workman @LaurentB
                              last edited by

                              @LaurentB said in I don't see some hosts:

                              see the client in my hosts BUT it was offline with the red sign “Connection time out”

                              Just a comment on that, the red dot just means pings to that host are not working. This does not mean the FOG Client is not working. Often, I have had the red dot and the FOG Client works just fine.

                              Please help us build the FOG community with everyone involved. It's not just about coding - way more we need people to test things, update documentation and most importantly work on uniting the community of people enjoying and working on FOG!
                              Daily Clean Installation Results:
                              https://fogtesting.fogproject.us/
                              FOG Reporting:
                              https://fog-external-reporting-results.fogproject.us/

                              L 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • L
                                LaurentB @Wayne Workman
                                last edited by

                                @Wayne-Workman said in I don't see some hosts:

                                @LaurentB said in I don't see some hosts:

                                see the client in my hosts BUT it was offline with the red sign “Connection time out”

                                Just a comment on that, the red dot just means pings to that host are not working. This does not mean the FOG Client is not working. Often, I have had the red dot and the FOG Client works just fine.

                                I explain myself badly (sorry i’m French and my english is not perfect !) but i’m agree with that !
                                The client works fine but i have a communication problem between client/serveur (because of Forticlient).

                                Wayne WorkmanW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • Wayne WorkmanW
                                  Wayne Workman @LaurentB
                                  last edited by

                                  @LaurentB Has anyone suggested figuring out how to create an exception for the FOG Client inside of forticlient? This is going to be what needs done, since you have determined that forticlient is what’s preventing the FOG Client from working.

                                  Please help us build the FOG community with everyone involved. It's not just about coding - way more we need people to test things, update documentation and most importantly work on uniting the community of people enjoying and working on FOG!
                                  Daily Clean Installation Results:
                                  https://fogtesting.fogproject.us/
                                  FOG Reporting:
                                  https://fog-external-reporting-results.fogproject.us/

                                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                  • L
                                    LaurentB
                                    last edited by

                                    @Wayne-Workman said in I don't see some hosts:

                                    Has anyone suggested figuring out how to create an exception for the FOG Client inside of forticlient? This is going to be what needs done, since you have determined that forticlient is what’s preventing the FOG Client from working.

                                    Forticlient is a program that is use for mounting a VPN, it’s a proprietary program so I can not change anything.
                                    it’s in its basic function that it add the different MAC and that’s the source of my problem…

                                    Wayne WorkmanW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • Wayne WorkmanW
                                      Wayne Workman @LaurentB
                                      last edited by

                                      @LaurentB said in I don't see some hosts:

                                      it’s in its basic function that it add the different MAC and that’s the source of my problem…

                                      Can you elaborate on this? Is the MAC that it adds the same every time or different every time? Does the FOG Client see this MAC?

                                      Please help us build the FOG community with everyone involved. It's not just about coding - way more we need people to test things, update documentation and most importantly work on uniting the community of people enjoying and working on FOG!
                                      Daily Clean Installation Results:
                                      https://fogtesting.fogproject.us/
                                      FOG Reporting:
                                      https://fog-external-reporting-results.fogproject.us/

                                      1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                      • S
                                        Sebastian Roth Moderator
                                        last edited by

                                        @LaurentB Two things coming to my mind. First make sure to read this: https://forums.fogproject.org/topic/10827/computer-getting-4-new-mac-address-daily (possibly what could be causing some of the other pending MACs)

                                        Second I am wondering if the Forticlient just has some kind of client firewall thing that is preventing the FOG client from communicating with the FOG server.

                                        Web GUI issue? Please check apache error (debian/ubuntu: /var/log/apache2/error.log, centos/fedora/rhel: /var/log/httpd/error_log) and php-fpm log (/var/log/php*-fpm.log)

                                        Please support FOG if you like it: https://wiki.fogproject.org/wiki/index.php/Support_FOG

                                        1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                        • L
                                          LaurentB
                                          last edited by

                                          @Wayne-Workman the 6 first of the mac are the same and fog could see somes of theese MAC.

                                          i’m still looking for BUT you’re right @Sebastian-Roth , the forticlient have an integrated FW, maybe the problem… today i will look if I can turn off the FW part and you say after

                                          1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                          • 1
                                          • 2
                                          • 2 / 2
                                          • First post
                                            Last post

                                          162

                                          Online

                                          12.0k

                                          Users

                                          17.3k

                                          Topics

                                          155.2k

                                          Posts
                                          Copyright © 2012-2024 FOG Project