Printer Management issues



  • Hello,

    i’ve got some issues with printer management:
    Similar to this post https://forums.fogproject.org/topic/7033/unable-to-set-default-printer the default printer is not set correctly.
    Only obvious difference to the mentioned post is, that I’m using TCP/IP Port Printers not Network printers.
    Fogclient 0.10.6 and Fog userclient are running, fog version is 7821.
    It tested a bit (adding printers all at once or step by step, deleting and readding) and it seems that always the last added printer gets default regardless of the settings.

    Another issue is that changes in the printer settings are not recognized. I added a printer config file, which works perfect on clients with newly assigned printers but doesn’t effect clients which got the printer assigned earlier. The Fogclient doesn’t seem to notice the changes.

    And third issue, when renaming the printer alias fogclient fails to change it. Fog.log shows the following message which is repeated over and over until I remove the printer from the client in the WebGUI and reassign it

    ------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------PrinterManager--------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------
     25.05.2016 22:30 Client-Info Client Version: 0.10.6
     25.05.2016 22:30 Client-Info Client OS:      Windows
     25.05.2016 22:30 Client-Info Server Version: 7821
     25.05.2016 22:30 Middleware::Response Success
     25.05.2016 22:30 Printer Removing printer: Drucker-Lehrerzimmer
     25.05.2016 22:30 PrinterManager Adding printers
     25.05.2016 22:30 PrinterManager Kopierer-Lehrerzimmer already exists
     25.05.2016 22:30 Printer Attempting to add printer:
     25.05.2016 22:30 Printer --> Name = Printer-Lehrerzimmer
     25.05.2016 22:30 Printer --> IP = 172.16.5.1
     25.05.2016 22:30 Printer --> Port = 172.16.5.1
     25.05.2016 22:30 Printer --> File = \\ads\fogpublic$\Epson-WF-5190DW\E_WF1KNE.INF
     25.05.2016 22:30 Printer --> Config = \\ads\fogpublic$\printerConfigFiles\wf5190.dat
     25.05.2016 22:30 Printer --> Model = EPSON WF-5190 Series
    ------------------------------------------------------------------------------
    

    All the problems can be worked around quite easy and changing the configuration of a printer after pushing them out is maybe not a good idea at all, but maybe the fogclient doesn’t work as expected here.

    Regards
    Michael



  • @Joe-Schmitt I can confirm printer-management is working flawlessly with the new client-version.
    Printers are assigned correctly, setting default printer and renaming printers is working.
    Only thing I didn’t test yet is if changed config-files are recognized.

    I also appreciate a lot the new powermanagement module! This is really awesome!
    Thank you so much, you and the other devs do a really great work!


  • Senior Developer

    v0.11.0 is released and fixes these issue. Can you test when you have a chance?


  • Senior Developer

    The nightly builds of v0.11 have been confirmed to fix this issue and also set default printers properly.



  • Sorry for the delay, I had another urgent problem.

    @Jbob said in Printer Management issues:

    Can you post your settings.json file (Will be in C:\Program Files (x86)\FOG\, or no (x86) if this is a 32 bit machine). Also, is the printer which is supposed to be default on the machine? Or is it the one failing to add? Can you also upload your .fog_user.log file? It will be located at C:\Users\<USER_NAME>\.fog_user.log

    1_1464218325051_settings.json
    0_1464218325050_.fog_user.log

    The default printer alias in settings.json is the desired one.
    The printer is on the machine, renaming fails but the original printer stays on the machine.

    And third issue, when renaming the printer alias fogclient fails to change it.

    Can you shutdown the service (net stop FOGService), and then run this tool: https://github.com/FOGProject/fog-client/releases/download/0.10.6/PrinterManagerHelper.exe . Is the new alias present in the tool’s listing? And is the old one gone?

    Meanwhile renaming the printer is working and therefore the new alias is shown and the old one gone, as it should be.
    Maybe removing the $s as Tom Elliot suggested did the trick, I also noticed that the userclient is crashing sometimes.

    Btw. I’d find it helpful to put the PrinterManagerHelper.exe under http://<fogserver>/fog/management/index.php?node=client as I recently had some problems finding it.


  • Senior Developer

    @michael_f

    the default printer is not set correctly.

    Can you post your settings.json file (Will be in C:\Program Files (x86)\FOG\, or no (x86) if this is a 32 bit machine). Also, is the printer which is supposed to be default on the machine? Or is it the one failing to add? Can you also upload your .fog_user.log file? It will be located at C:\Users\<USER_NAME>\.fog_user.log

    Another issue is that changes in the printer settings are not recognized. I added a printer config file, which works perfect on clients with newly assigned printers but doesn’t effect clients which got the printer assigned earlier. The Fogclient doesn’t seem to notice the changes.

    Confirmed bug. Next version will fix this. Currently the config file is only applied on printer creation.

    And third issue, when renaming the printer alias fogclient fails to change it.

    Can you shutdown the service (net stop FOGService), and then run this tool: https://github.com/FOGProject/fog-client/releases/download/0.10.6/PrinterManagerHelper.exe . Is the new alias present in the tool’s listing? And is the old one gone?


  • Senior Developer

    @michael_f Would this be because of the $ symbols?


  • Moderator

    Asking @jbob to take a look, since the new client is his baby.



  • OK, I updated to 7853, behaviour is all the same.


  • Moderator

    7821 is a bit behind. The first thing you want to do is update and test again.


Log in to reply
 

480
Online

39.3k
Users

11.0k
Topics

104.6k
Posts

Looks like your connection to FOG Project was lost, please wait while we try to reconnect.