Bugs in FOG 0.33


  • Senior Developer

    I was looking into the init.gz system, but I haven’t been able to figure which parts happen in which order. There’s kind of a lack of comments. So this will be one of the long winded projects, where I try to break the system to figure out exactly what’s happening and when. Hopefully we’ll see partclone working here shortly. I’m actually looking to figuring out how to build partclone into the initrd filesystem and maybe figure out how I can use it.


  • Moderator

    [quote=“Tom Elliott, post: 14297, member: 7271”]I’ve got a new kernel based on the core config for 3.10.7

    I don’t have a lot of hardware to test on, so please test.

    It can be downloaded from:

    [url]https://mastacontrola.com/fogboot/kernel/bzImage[/url]
    OR
    wget --no-check-certificate [url]http://mastacontrola.com/fogboot/kernel/bzImage[/url][/quote]

    I can test this monday, thanks


  • Senior Developer

    Ok,

    For now I’ve removed the OS Association Field, and create new group menu from the submenu.include.php file, and for ease of use I moved submenu.include.php from:
    {fogwebdir}/management/include/submenu.include.php
    TO:
    {fogwebdir}/commons/submenu.php

    I’ll post this file and the updated:
    {fogwebdir}/management/index.php

    Also, I’ll post the GroupManagementPage.class.php file.

    I’ll update my tarball as well with these changes so far.
    Inventory of simple changes:

    {fogwebdir}/management/index.php (just changed reference of submenu.include.php to submenu.php}
    {fogwebdir}/commons/submenu.php (this file has OS Association removed from Group menu. Moved file from management/includes)
    {fogwebdir}/lib/pages/GroupManagementPage.class.php (removed OS Association area, included parts for Image Association, and Removing hosts from membership field. Membership area, host names are links to edit host directly if needed.)

    [url="/_imported_xf_attachments/0/382_GroupManagementPage.class.php?:"]GroupManagementPage.class.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/383_submenu.php?:"]submenu.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/384_index.php?:"]index.php[/url]


  • Senior Developer

    I figured out the image association but I will not post the update until I work out the other sections a little bit. I think I’m getting to the point, that the only reason I have the includes folder is to reference these for the class building.

    I hope you guys don’t mind the time as I am, as the true developers, working a full time job with all of this.


  • Senior Developer

    I’ve got a new kernel based on the core config for 3.10.7

    I don’t have a lot of hardware to test on, so please test.

    It can be downloaded from:

    [url]https://mastacontrola.com/fogboot/kernel/bzImage[/url]
    OR
    wget --no-check-certificate [url]http://mastacontrola.com/fogboot/kernel/bzImage[/url]


  • Senior Developer

    Alrighty then,

    I finally got groups, sort of, working.

    So it’s just like the old method for now where when you’re looking at the list of hosts, you can create your group and add systems to a group.

    I can also add, under the group management icon, a link to create a new host directly from there. I haven’t, however (sorry guys) figured out how to add a host to a group from within the group management system. Though, if patient enough, I might be able to figure out a way to do so.

    The Groups listing doesn’t display naturally. Simple fix, edit the css file. Open up:

    {fogwebdir}/management/css/fog.css

    Search for the line: action-box, there are 3 of them.

    In the first line of action-box, there is a place that say’s, display: none

    Set it to :

    display: hidden

    Then you’ll be good to go for creating and adding systems to groups the method we’re all used to.

    I’ll update my fog package, but also post the changed file here as well. It’ll be a few for the tarball to be updated.

    Inventory:

    {fogwebdir}/management/css/fog.css
    {fogwebdir}/lib/pages/GroupManagementPage.class.php

    The GroupManagement part is fully working, but I wanted to give some semblance of operation in this. The membership options current work which didn’t even after I updated my fog.css file.

    EDIT:
    Tarball is up and running. I may need some help getting the Associative parts of Groups to work: e.g
    Image
    Snapins Add and Remove
    Service Settings
    AD
    and Printers.

    OS Association is there, but there really isn’t a need as we don’t need it for the hosts anymore. I’ll look into what else uses it and remove it as needed.

    [url="/_imported_xf_attachments/0/380_GroupManagementPage.class.php?:"]GroupManagementPage.class.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/381_fog.css?:"]fog.css[/url]


  • Senior Developer

    Alright, I’m not going to upload with the group attachment. The reason being that I can’t, for the life of me, figure out how it’s adding/modifying groups. I’ll look further and post when I’ve finally figured it out.


  • Senior Developer

    Found a small issue in the group management system. There is no submenu to create a new group. So I added it.

    The modified file is in:

    {fogwebdir}/management/includes/submenu.include.php

    I will update the tarball, if you’ve already downloaded, just redownload and you’ll be able to create groups. Now I just need to find out how to add a host to the group.


  • Senior Developer

    [quote=“Tom Elliott, post: 14251, member: 7271”]Alright, alright,

    So apparently I’m too dedicated to getting this out there. I’ve copied all the changed files to the trunk system. Removed all the .svn folders for compactability. Added the bzImage kernel 3.10.6 and my modified init.gz file.

    All web pages should be modified.

    Link to download the new tarball is:

    [url]https://mastacontrola.com/fog_0.33b.tar.bz2[/url]

    Download the file, extract with:

    tar -xjf fog_0.33b.tar.bz2

    Then install like you normally would. I didn’t copy any of my configuration files so there should be no information pertaining to my system. Hopefully this helps you falko, and whomever else decides to download.[/quote]

    Also, if you decide to use wget to obtain the file use the command:

    wget --no-check-certificate [url]http://mastacontrola.com/fog_0.33b.tar.bz2[/url]


  • Senior Developer

    Alright, alright,

    So apparently I’m too dedicated to getting this out there. I’ve copied all the changed files to the trunk system. Removed all the .svn folders for compactability. Added the bzImage kernel 3.10.6 and my modified init.gz file.

    All web pages should be modified.

    Link to download the new tarball is:

    [url]https://mastacontrola.com/fog_0.33b.tar.bz2[/url]

    Download the file, extract with:

    tar -xjf fog_0.33b.tar.bz2

    Then install like you normally would. I didn’t copy any of my configuration files so there should be no information pertaining to my system. Hopefully this helps you falko, and whomever else decides to download.


  • Senior Developer

    You want, I can try to rebuild the tarball and post it on my website for download. It’ll need some adjusting for you particular setup, but other than that you should be good? All I’d really have to do is delete the original packages/web directory and place mine in there!. Maybe add my init.gz file to the proper area as well so we don’t have the fog registration system asking you for osID of the host.

    Let me know, and I can probably have it up and ready to download by Friday Evening-ish time frame. (I’m on -5hr GMT) So right now it’s about 4:30 PM/1630 EDT or 8:30 PM/2030 GMT.


  • Moderator

    I need to build a .33 VM and add in your edits


  • Senior Developer

    Fixed the kernel update system. Just needed a pointed function to do the update.

    First things first. Make a copy of the fog.about.kernel.js file and save it as name fog.about.kernel-update.js in {fogwebdir}/management/js

    Then copy the FOGConfigurationPage.class.php file to
    {fogwebdir}/lib/pages

    You should now be able to update your kernel using the FOG Web GUI.

    [url="/_imported_xf_attachments/0/377_FOGConfigurationPage.class.php?:"]FOGConfigurationPage.class.php[/url]


  • Senior Developer

    I’ve got a busy week ahead of me at work, but I’ll try to look more into this this following weeked. I’ll add the components to my init.gz fog script to rewrite the mbr after the upload and after the reload of sys.img.000 and rec.img.000 and see if this works.


  • Moderator

    ‘I’m nobody’ don’t say that, your contributing :D


  • Senior Developer

    so no luck so far with Single Disk, Resizeable. It feels like it’s not making/rewriting after upload a copy of the mbr. For UEFI this shouldn’t be required, but that’s a different story. 105906 is the right start point for part 2. Remember I’m nobody so I was just testing different things. Maybe force the file to copy the mbr before resize, then resize image/upload, then resize back and write mbr back?

    I know that’s a lot, but the script could do it all. I just don’t know where to begin.

    Thanks,


  • Senior Developer

    I think I’ve found out the issue to the single disk, resizable not operating. I believe it’s due to the start of the 2nd partition being input improperly. It is set in the init.gz /bin/fog file as part2start=105906 but in actuality, the part2start could be found by the fdisk command, hence making it operable for, basically, an windows ntfs system. fdisk -lu will output the partitions in their sector start/end positions. This might help us out a little, maybe. I’ll do some more testing before posting results.


  • Senior Developer

    [quote=“Tom Elliott, post: 14166, member: 7271”]Under the Fog Configuration page (the ? circle icon) the Mac-List page did not operate. Even with adjusting the $FOGCore values to $this->FOGCore as needed, the page displayed, but the Delete and Update did not work. I corrected this and will attach the files.

    With this, though it’s not pretty, under the Host page, I’ve added the ability to add additional macs and, with the database loaded with the mac address vendor’s, it now displays the vendor for the macs. If it can’t find the mac listed, it will give the link for the lookup vendor, though I haven’t seen how to get this working … yet.

    Inventory of the files are:

    {fogwebdir}/lib/pages/FOGConfigurationPage.class.php
    {fogwebdir}/lib/pages/HostManagementPage.class.php[/quote]

    I forgot to mention, there were quite a few files that are referenced for the mac-list information. The original link lists it as mac-list, but all other needed files (the js, the ajax file, etc… reference the sub class as maclist) so Loading Vendors was giving issue as maclist didn’t exist and the delete/update buttons on the fog configuration page didn’t work because of the same reason. I’ll past the files that I changed to make it follow mac-list.

    Inventory of the files are:
    {fogwebdir}/management/js/fog.about.mac-list.js (Uploaded as txt file as js not allowed. Also, had to rename this file originally as the sub is mac-list, and this was called fog.about.maclist.js)
    {fogwebdir}/management/ajax/mac-getman.php (Updated the sub reference)
    {fogwebdir}/management/includes/submenu.include.php (The sub was here already, but just in case)
    {fogwebdir}/management/includes/about.include.php (changed filename reference of maclist to mac-list)
    {fogwebdir}/management/includes/about.mac-list.include.php (changed name of file and href information)
    {fogwebdir}/management/indexold.php (Fixed this file so it actually logs you in now as well. Fixed the reference to sub)

    [url="/_imported_xf_attachments/0/369_fog.about.mac-list.txt?:"]fog.about.mac-list.txt[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/370_mac-getman.php?:"]mac-getman.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/371_submenu.include.php?:"]submenu.include.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/372_indexold.php?:"]indexold.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/373_about.include.php?:"]about.include.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/374_about.mac-list.include.php?:"]about.mac-list.include.php[/url]


  • Senior Developer

    Under the Fog Configuration page (the ? circle icon) the Mac-List page did not operate. Even with adjusting the $FOGCore values to $this->FOGCore as needed, the page displayed, but the Delete and Update did not work. I corrected this and will attach the files.

    With this, though it’s not pretty, under the Host page, I’ve added the ability to add additional macs and, with the database loaded with the mac address vendor’s, it now displays the vendor for the macs. If it can’t find the mac listed, it will give the link for the lookup vendor, though I haven’t seen how to get this working … yet.

    Inventory of the files are:

    {fogwebdir}/lib/pages/FOGConfigurationPage.class.php
    {fogwebdir}/lib/pages/HostManagementPage.class.php

    [url="/_imported_xf_attachments/0/367_FOGConfigurationPage.class.php?:"]FOGConfigurationPage.class.php[/url][url="/_imported_xf_attachments/0/368_HostManagementPage.class.php?:"]HostManagementPage.class.php[/url]


  • Senior Developer

    Alright,

    Update to my last post.

    I created a Windows 7 VM and just installed the base. I haven’t activated or anything else, just installed and uploaded image.

    The issue from above seems to be fine, except I keep getting hangs off and on. That could be a problem with my network as I have many different IP’s. I live on a 10/8 rather than a XXX/24 subnet. That aside, I was able to fully upload the image file.

    The problem I came across, though, is that Single Disk, Resizeable seems broken to me. It uploaded the image, but only the mbr part of the image and broke the Windows 7 system where it needs to run a chkdsk. That aside it didn’t hurt the system, just a nuisance. In either case, it didn’t download any of the other partition(s) which seems to me it should and has in the past. I’m going to compare the init.gz fog script to the one from 0.32 as that one seemed to work flawlessly. I also wan’t to fix the size information when uploading as it’s displaying 1.47 GiB available space when the image size is 7.4 GiB. It doesn’t hurt my system any as I have 4 terabytes, but could pose an issue if someone doesn’t know and pulls the plug on an image they were overwriting.

    I put the image in Multiple Partition Single Disk not resizable and it seems to have uploaded just fine. Maybe I can get some help on where to look for these issues?

    Thank you,


Log in to reply
 

414
Online

5.9k
Users

13.2k
Topics

124.3k
Posts