Booting pxe problem



  • Hello evryone excuse me for my english i m not very good,

    I have install Fog projet 1.4.4 on Ubuntu server 16.04

    I have select classic install with dhcp server

    For my test, my network installation is, 1 switch with my personal computer, and my ubuntu server, and test computer, without Wan connection or internet box.

    So my problem is i try to connect with 3 different computer the first one (HP LAPTOT without os) can connect on fog server, the second and third (HP and Asus Laptop WITH os this time)
    can’t connect the fog server i choice PXE booting in first before hard disk and disable fast boot and secure boot but when they start they boot on PXE and after a few seconds
    they just running windows.

    so my dhcp conf :(server ubuntu with FOG 192.168.1.15) and the dhcp conf work when i boot the computer normaly i receive ip addresse, dns and everything i put in the conf.

    default-lease-time 600;
    max-lease-time 7200;
    option subnet-mask 255.255.255.0;
    option broadcast-address 192.168.1.255;
    option routers 192.168.1.254;
    option domain-name-servers 192.168.1.254, 192.168.1.254;
    option domain-name “ubuntu-fr.lan”;
    option ntp-servers 192.168.1.254;

    subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
    range 192.168.1.10 192.168.1.100;
    range 192.168.1.150 192.168.1.200;
    }

    next-server 192.168.1.15;
    filename “undionly.kpxe”;

    WEB ADMINISTRTION:

    I create new image with (image name, operating system “windows 10”, imgage path “/images/Windows10HP”,image type “single disk resizable”, partition “everything”, image enable and replicate)

    after i create new host (Hostname “win10HP”, i put the mac address, host image i select “Windows10HP”, and i save

    i update image and i create basic task with capture wake on lan (active in bios) and Schedule instant) wake on lan doesn’t work trying to start the computer
    for capture image but aftert a few seconde still booting on windows… any idea ?



  • ok thank i actually install newer version of ubuntu not 20.04 but 19.10 cause i already have this iso,

    i install again and i change the dhcp conf with filename “ipxe.efi” and i give you new later.


  • Moderator

    I fully agree with Sebastian to upgrade your kit to get support.

    As for your dhcp server settings, if you review the following link you will see what FOG would install if you selected FOG to be your dhcp server. Look at the tests for the specific hardware to see that this configuration will dynamically switch between uefi and bios systems: https://wiki.fogproject.org/wiki/index.php/BIOS_and_UEFI_Co-Existence#Example_1


  • Senior Developer

    @Bastian said in Booting pxe problem:

    I choice this version cause the tutorial i found was on this ubuntu version and on this fog version, it can be a problem ?

    Not a problem per se but there have been a lot of bugs fixed since FOG 1.4.4 and we don’t really support those old versions. Which tutorial did you use?

    for the the bios i already setup network pxe ipv4 in first place

    Do you see the FOG PXE menu (white background, selection menu items) when booting the machine? If not then I would expect your machine is set to UEFI. Instead of filename "undionly.kpxe"; you should use filename "ipxe.efi";

    Maybe i should try to reinstall newer versionn of fog on newer version of ubuntu ? if so do u have good tutorial ? with dhcp install ?

    While things might look a bit different in the newer versions you should be able to get the same setup with current versions (FOG 1.5.9 and Ubuntu 20.04). While that doesn’t solve the problem you see right now I would still say you should use newer versions right from the start.



  • @Sebastian-Roth

    I choice this version cause the tutorial i found was on this ubuntu version and on this fog version, it can be a problem ?

    for the the bios i already setup network pxe ipv4 in first place

    Maybe i should try to reinstall newer versionn of fog on newer version of ubuntu ? if so do u have good tutorial ? with dhcp install ?


  • Senior Developer

    @Bastian said in Booting pxe problem:

    I have install Fog projet 1.4.4 on Ubuntu server 16.04

    This version of FOG is very old and Ubuntu 16.04 is not brand new either. Why did you choose those versions in the first place?

    but aftert a few seconde still booting on windows

    You need to change BIOS settings to network/PXE booting.


Log in to reply
 

258
Online

7.5k
Users

14.6k
Topics

137.6k
Posts