Invalid user after schema creation



  • Hi,

    I’m setting up FOG on a debian squeeze (6.0) but I ran into issues.
    I arrived to the point I can open the web interface to set up the schema on the database.
    When I click on the button to create the schema, it throws me an error:

    Database error: (ID# 15-18)
    Database Error:
    Access denied for user ‘focuser’@‘localhost’ to database ‘fog’

    What is weird is when I log in on the DB using ‘foguser’ as user (using mysql command line) is that I can see a bunch of tables created so the credentials must be right. If I try to run it again, it gives me another error about an existing column.

    I searched in the wiki and I tried to debug with a user in the IRC channel but we couldn’t figure out what was wrong in the configuration.

    Would you have any idea where I should look to fix the issue? Or maybe is there a flag to force it to think the DB schema is done somewhere in a file or in the DB?
    Is there any way I can debug this problem? Is there any flag to enable debug?



  • I blew the installation and set up Ubuntu 10.4 and it worked fine.

    The only difference with the Debian is that I set up a password for the root user for MySQL on Debian (and created a user that was granted all rights to the whole DB; and provided that information in the fog config file as explained).

    Thanks anyway :)



  • Sorry, mistyped, it’s ‘foguser’.

    Yes. It wouldn’t have created the database (partially) if it wasn’t there.

    By the way, here is a list of the tables it created. I don’t know if it’s complete or not:

    [FONT=courier new]mysql> show tables;[/FONT]
    [FONT=courier new]±-----------------------+[/FONT]
    [FONT=courier new]| Tables_in_fog |[/FONT]
    [FONT=courier new]±-----------------------+[/FONT]
    [FONT=courier new]| aloLog |[/FONT]
    [FONT=courier new]| clientUpdates |[/FONT]
    [FONT=courier new]| dirCleaner |[/FONT]
    [FONT=courier new]| globalSettings |[/FONT]
    [FONT=courier new]| greenFog |[/FONT]
    [FONT=courier new]| groupMembers |[/FONT]
    [FONT=courier new]| groups |[/FONT]
    [FONT=courier new]| history |[/FONT]
    [FONT=courier new]| hostAutoLogOut |[/FONT]
    [FONT=courier new]| hostScreenSettings |[/FONT]
    [FONT=courier new]| hosts |[/FONT]
    [FONT=courier new]| images |[/FONT]
    [FONT=courier new]| imagingLog |[/FONT]
    [FONT=courier new]| inventory |[/FONT]
    [FONT=courier new]| moduleStatusByHost |[/FONT]
    [FONT=courier new]| multicastSessions |[/FONT]
    [FONT=courier new]| multicastSessionsAssoc |[/FONT]
    [FONT=courier new]| nfsFailures |[/FONT]
    [FONT=courier new]| nfsGroupMembers |[/FONT]
    [FONT=courier new]| nfsGroups |[/FONT]
    [FONT=courier new]| plugins |[/FONT]
    [FONT=courier new]| printerAssoc |[/FONT]
    [FONT=courier new]| printers |[/FONT]
    [FONT=courier new]| schemaVersion |[/FONT]
    [FONT=courier new]| snapinAssoc |[/FONT]
    [FONT=courier new]| snapinJobs |[/FONT]
    [FONT=courier new]| snapinTasks |[/FONT]
    [FONT=courier new]| snapins |[/FONT]
    [FONT=courier new]| supportedOS |[/FONT]
    [FONT=courier new]| tasks |[/FONT]
    [FONT=courier new]| userCleanup |[/FONT]
    [FONT=courier new]| userTracking |[/FONT]
    [FONT=courier new]| users |[/FONT]
    [FONT=courier new]| virus |[/FONT]
    [FONT=courier new]±-----------------------+[/FONT]
    [FONT=courier new]34 rows in set (0.00 sec)[/FONT]


  • Moderator

    Focuser or foguser?

    Do you have a password in MySQL for the fog user? If so, did you update the config file?


 

537
Online

41.9k
Users

12.4k
Topics

116.8k
Posts