Changed IP of Fog, now multicast does not work anymore



  • Server
    • FOG Version: 1.4.4
    • OS: debian 9.0.0
    Client
    • Service Version:
    • OS:
    Description

    Hi everybody,

    we have had 2 interfaces for our fog-server before. Call them inner and outer Interface. The fog-server listened to the inner interface before and now we decided to make it one network, so the inner interface isn’t used anymore. So we changed the IP-Address of the fog server.
    Now everything seems to work fine with the outer interface (deploy one client, dhcpd, etc.) except, that we cannot deploy more than one client with multicast anymore.
    Both Testclients stop with this message:

    Partclone v0.2.89 http://partclone.org
    Starting to restore system image (-) to device (/dev/sda1)
    Note: Storage Location 10.203.8.21/images. Image Name M2_Win7
    

    Storage location is correct.

    Strange thing is, why a normal deploy works correctly, but not multicast.

    First I thought, that it was maybe because of the different switch the outer interface was on now, but then I used the same switch as before (the switch, where the inner interface was connected before - clients are also on this switch), and it still doesn’t work.

    What I can see in daemon.log:

    Aug  2 10:07:35 debian-linux dhcpd[17694]: DHCPREQUEST for 10.203.12.2 (10.203.8.31) from 00:25:11:5e:65:b9 via ens33
    Aug  2 10:07:35 debian-linux dhcpd[17694]: DHCPACK on 10.203.12.2 to 00:25:11:5e:65:b9 via ens33
    Aug  2 10:07:35 debian-linux rpc.mountd[622]: authenticated mount request from 10.203.12.2:769 for /images (/images)
    Aug  2 10:07:35 debian-linux rpc.mountd[622]: authenticated mount request from 10.203.12.2:851 for /images (/images)
    Aug  2 10:07:36 debian-linux dhcpd[17694]: reuse_lease: lease age 3712 (secs) under 25% threshold, reply with unaltered, existing lease for 10.203.12.3
    Aug  2 10:07:36 debian-linux dhcpd[17694]: DHCPDISCOVER from 00:25:11:5e:69:c5 via ens33
    Aug  2 10:07:36 debian-linux dhcpd[17694]: DHCPOFFER on 10.203.12.3 to 00:25:11:5e:69:c5 via ens33
    Aug  2 10:07:36 debian-linux dhcpd[17694]: reuse_lease: lease age 3712 (secs) under 25% threshold, reply with unaltered, existing lease for 10.203.12.3
    Aug  2 10:07:36 debian-linux dhcpd[17694]: DHCPREQUEST for 10.203.12.3 (10.203.8.31) from 00:25:11:5e:69:c5 via ens33
    Aug  2 10:07:36 debian-linux dhcpd[17694]: DHCPACK on 10.203.12.3 to 00:25:11:5e:69:c5 via ens33
    Aug  2 10:07:36 debian-linux rpc.mountd[622]: authenticated mount request from 10.203.12.3:950 for /images (/images)
    Aug  2 10:07:37 debian-linux rpc.mountd[622]: authenticated mount request from 10.203.12.3:823 for /images (/images)
    
    

    So obviously the clients mount the image share.

    Is there another logfile, where I can get more information?

    Thanx,
    Rainer


  • Developer

    @Tywyn Probably there was the multicast interface setting (FOG web GUI -> FOG Settings) still wrong.

    Not sure about the performance issue now. Please check layer one (hardware, switch) first.



  • Ok … reran the install-script again, and now it seems to work.
    Although it is very slow. Before we needed 15 minutes for the clients, now 45 are estimated.

    Edit: Maybe the other switch only can do 100 MBit/s. Would explain, why it is so slow. Clients do 1,5 GB/min at the moment.


Log in to reply
 

476
Online

39.3k
Users

11.0k
Topics

104.6k
Posts

Looks like your connection to FOG Project was lost, please wait while we try to reconnect.